Klicka på bilden för videodokumenation (foto Mattias Jansson)


handens väsen

ljudkonstverk
Nääs slott & slöjdseminarium I detta konstverk utforskar Jan Carleklev slöjdens görande och inre väsen och dess historik på Nääs. Processen och den täta dialog med konsthantverkare har varit en viktig del i arbetet. Men framför allt vill Jan lyfta vår relation till oss själva och den natur vi upplever på seminariekullen med sitt konstverk.
Titel pekar tydligt på handens betydelse i Nääs Historien och ordet väsen leker samtidigt med handens varande i samklang med tanken. Men också till väsen som ett ljudande fenomen. När blir ett ljud oljud och tvärtom och vem bestämmer det?

Ett sammarbete mellan Nääs Konsthantverk, Gotaleden, Lerums Kommun och Näss SlottTjuvlyssna kan ni göra på Seminariekullen på Nääs under sommaren. Men egentligen är verket gjort för ekarna på kullen och är anpassat till deras tisperspektiv. Det är hög tid att börja ge något tillbaka..
Verket är uppdelat i tre satser. Först en prolog som ger ett anslag och presenterar slöjdens processer. Huvudsatsen leker med repetioner, mönster och förväntan. I epilogen samlas alla tiders seminariedeltagare här på kullen för att sjunge sången till träden.

Stort tack till Elinore Morris och Linus Friden